Odată cu creșterea tehnologiei popularitatea dispozitivelor wireless a crescut, la fel a crescut și îngrijorarea cu privire la potențialele efecte asupra sănătății. Putem spune că aproape aproape în fiecare locuință există un router wireless și dispozitive conectate între ele fără fir. Putem pune întrebarea daca este sănătos sau nu să dormi cu telefonul mobil lângă tine?
Au efecte negative asupra sănătății dacă dormi cu telefonul în pat?
Producătorii de echipamente electronice susțin că acestea nu provoacă probleme de sănătate.
Multe studii au analizat dacă radiațiile electromagnetice puternice de la diferite dispozitive electronice precum telefoanele mobile, laptopurile, routerele Wi-Fi, cuptorul de microunde pot provoca distorsiuni la nivelul celulelor sau au efecte negative indirecte asupra sănătății.
Dormitul cu telefoanele mobile lângă pat sau chiar în pat, a devenit extrem de comun. Mulți dintre noi folosesc aceste telefoane ca ceasuri deșteptătoare, așa că este convenabil să le avem chiar lângă noi, în pat.
Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a fi sigur că nu vei pierde niciodată un apel, un mesaj text sau un e-mail. Faptul că suntem conectați în permanentă cu sursele de informare conduce la o stare de hiper-vigilență și menține organismul starea de continuă alertă, fapt pentru care nu poate fi relaxat și prin urmare odihnit în total. Din păcate, acest obicei poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a dezvolta o boală gravă.
Motivul acestuia este faptul că telefonul nostru emite radiații electromagnetice constant. Când dormim cu telefonul lângă noi organismul nostru este expus la aceste radiații în timpul somnului.
Cercetările au arătat că radiațiile electromagnetice si în general aparatele electrice determină starea noastră de sănătate. Deși aceste studii nu sunt concludente, ele indică unele semne îngrijorătoare privind expunerea la radiații pe termen lung.
Un alt studiu a constatat că telefoanele mobile din pat pot cauza probleme serioase cu somnul.
Dacă nu avem un somn odihnitor noaptea, putem dezvolta o varietate de probleme de sănătate în timp.
Chiar dacă radiațiile electromagnetice emise de telefoanele mobile se încadrează în „limite” stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, adică pragul de 2,0 W/kg, criticii susțin că expunerea lungă este în mod sigur periculoasă.
Frecvențele înalte și puternice care provine de la poziția telefonului la o distanță relativ mică de cap noaptea poate provoca perturbări in frecvența de lucru al creierului, multe persoane acuzând dureri de cap sau amețeli dimineața.
Majoritatea persoanelor care dorm cu telefonul lângă ei care au fost intervievați în cadrul unui studiu, indiferent de vârstă și sex, deși dorm 8 ore pe noapte, care este durata normală a somnului recomandat de medici, se trezesc insuficient odihniți dimineața.
Cum să te protejezi de radiațiile telefonului când dormi lângă el?
Astfel specialiștii îi îndeamnă pe oameni să nu doarmă lângă telefoane mobile nici cu modul “Avion” pornit la ele.
O altă soluție sigură este să folosească o husă de telefon cu ecranare electromagnetică numită si husă Faraday, care blochează in procent de cel puțin 99% emisiile electromagnetice chiar și spectrul 5G.
Acest lucru va reduce la zero cantitatea de radiații nocive pe care o emite telefonul mobil în timp ce încă servește funcția de alarmă în condiții perfecte de funcționare.
Folosind aceasta veți avea parte de somn odihnitor, liniștit și vă veți trezi mai fresh dimineața, începând o nouă zi.
Astfel de huse sunt fabricate în România de Simpli Protect și crește treptat gama de produse de ecranare electromagnetică totală sau parțială de la îmbrăcăminte la Accesorii de siguranță a datelor si a Cărților de Credit.
Concluzie
Părerile despre evectele radiațiilor de joasă spre medie frecvență sunt diverse, totuși studiile arată că este benefic să vă protejați dumneavpastră și familia printr-un mod sau altul pe undele electromagnetice naturale sau generate de technologia modernă.